Skip to main content
cafea

Cafeaua Robusta

Robusta

Cafeaua Robusta este cel mai popular sortiment de cafea, asta si datorita pretului mai mic. Spre deosebire de cafeaua Arabica, aceasta este mai putin aromata si mai ieftina. Sunt destul de populare amestecurile de cafea dintre Robusta si Arabica, pentru a obtine un gust aparte. Cafeaua 100% Robusta este destul de rara. Ca si Arabica, este originara din Africa, mai exact din regiunile vestice.

Compozitia

Cafeaua Robusta este mai bogata in cofeina decat Arabica. La prima vedere, ar parea un lucru dorit, insa cofeina are un gust amar. In plus, fiind mai puternic cofeinizata, nu va veti putea bucura de prea multe cesti intr-o zi. Robusta contine 2,7% cofeina, comparativ cu 1,5% Arabica.

Pretul

Cafeaua Robusta este de doua ori mai ieftina decat Arabica. Este mai usor de produs in cantitati mari. Creste la altitudini mai mici si este mai putin sensibila la conditiile climatice sau la insecte. De asemenea, ofera un randament mai mare. Arborele de cafea Robusta contine acid clorogenic (CGA), care este un antioxidant si un inhibitor al insectelor.

Toti acesti factori contribuie la un pret mai mic al cafelei Robusta. Datorita pretului atractiv, multe companii introduc cafeaua Robusta in amestecurile lor, pentru a reduce costurile si pentru a-si spori veniturile. Robusta este cel mai frecvent folosita la cafeaua instant, deoarece gustul este mai putin important acolo.

Crema

Robusta este utilizata pe scara larga ca parte a amestecurilor de espresso. Acest lucru se datoreaza cremei excelente pe care o ofera,  o crema consistenta si durabila. Cu toate acestea, are un efect advers asupra gustului. Este greu sa atingi raportul ideal Arabica/Robusta, care sa aiba o crema buna, insa gustul si aroma sa fie dominate de Arabica.

Exista totusi si soiuri premium de Robusta, care pot fi de o calitate mai buna decat o Arabica obisnuita. Cu toate acestea, cafeaua Robusta de calitate nu este utilizata pe scara larga, ceea ce agraveaza aprecierea soiului.

Forma

Boabele Robusta sunt mai mici si mai rotunde, in timp ce Arabica sunt mai mari si mai ovale. Boabele de Robusta pot fi comparate cu fulgii de ovaz.

Cultivarea

Cafeaua Robusta se adapteaza mai bine si poate fi cultivata chiar si la altitudini joase (200 – 800 metri). Acest lucru are aspecte pozitive. Cultivarea e mai ieftina aici, iar suprafetele mai intinse  si mai usor de utilizat. Astfel, costurile de productie pe hectar vor ramane scazute.

Robusta prefera temperaturile mai calde. In general, temperaturile intre 20 – 30 de grade si umiditate ridicata sunt ideale. De asemenea, creste si pe soluri mai putin fertile si este mai rezistenta la boli decat Arabica. Asadar, cea din urma este mai sensibila si mai fragila. Are nevoie de un sol fertil si de umbra impotriva soarelui puternic. Astfel, se simte bine la altitudini intre 600 si 2000 de metri. Oricat de ciudat ar parea, altitudinea are impact asupra aromei.

Daca pentru birou ai nevoie de o cafea si nu stii ce alegere sa faci, poti accesa pagina noastra cu sortimentele de cafea. Vei regasi aici peste 20 de sortimente de cafea, fiecare avand detalii despre proportiile de Robusta si Arabica. Daca tot vei fi in impas, suna-ne si te vom ajuta sa alegi sortimentul potrivit.

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor?